در هفتهای که گذشت، اعلام جزئیات تعرفههای جدید واردات آمریکا از سوی رئیسجمهور ترامپ تأثیر قابلتوجهی بر بازارهای داخلی داشت. برخلاف انتظارات قبلی، دامنه این تعرفهها بسیار گستردهتر و برای برخی کشورها حتی مجازاتگونه بود. طبق اعلام ترامپ، حداقل تعرفه جدید ۱۰٪ برای تمامی شرکای تجاری آمریکا اعمال میشود، و کشورهایی که از نظر دولت آمریکا موانع بیشتری برای صادرات دارند، با تعرفههای بالاتری مواجه میشوند. صادرات نیوزیلند هم مشمول این تعرفه ۱۰٪ شده.
تاثیر تعرفه های ترامپ فقط به همین موضوع ختم نخواهد شد بلکه منتظر اقدامات متقابل از طرف دیگر کشورها نیز خواهیم بود.
بیشترین تاثیر تعرفه های ترامپ در حال حاضر در بازارهای سهام خودش را نشان داد که موجی از ریسک گریزی را در تصمیمات معامله گران دیدیم و این موضوع بر روی اقتصاد جهانی و همچنین نفت و طلا نیز تاثیر گذار بود.
چهارشنبه ساعت 5:30 تهران جلسه تعیین نرخ بهره نیوزلند برگذار خواهد شد.
در این جلسه احتمال کاهش 0.25 و رسیدن به 3.5% نرخ بهره قیمت گذاری شده.
در نگاه اول، به نظر میرسه تأثیر مستقیم این تعرفهها بر صادرات نیوزیلند قابل مدیریت باشه، گرچه نمیشه گفت خبر خوبی برای صادرکنندگان بوده. در سال ۲۰۲۴، صادرات کالاهای نیوزیلند به آمریکا حدود ۹ میلیارد دلار بود، و تعرفه ۱۰٪ معادل کاهش سالانه ۹۰۰ میلیون دلاری در درآمد صادراتیه—تقریباً ۰.۲٪ از تولید ناخالص داخلی. این عدد در مقایسه با افزایش درآمد حاصل از رشد قیمت لبنیات، خیلی بزرگ نیست.
البته تأثیر این موضوع برای همه صنایع یکسان نیست. بهعنوان مثال، صنعت گوشت—بهویژه گوشت گاو—بیشترین آسیب رو میبیند، چون ۲.۶ میلیارد دلار از صادراتش در سال گذشته به آمریکا بوده (۳۰٪ از کل صادرات گوشت). صنعت شراب هم در معرض این ریسک قرار داره، چون ۳۵٪ از صادراتش راهی بازار آمریکاست.
با این حال، صادرکنندهها راههایی برای کاهش این آسیب دارند: ممکنه قیمت فروش به مشتریان آمریکایی کمی بالا بره یا از زیرمجموعههای آمریکایی خودشون استفاده کنن برای تنظیم قیمتها. همچنین کاهش ارزش دلار نیوزیلند میتونه تا حدی اثر منفی تعرفهها رو جبران کنه—البته به قیمت گرونتر شدن واردات. بهطور معمول، حدود نیمی از این اثرگذاری منفی از طریق نرخ ارز قابل جبرانه.
در نهایت، ساختار تجارت جهانی هم بهتبع این تغییرات ممکنه دستخوش تحول بشه. صادرکنندههای نیوزیلندی ممکنه بخشی از محصولاتشون رو به بازارهای دیگه با تقاضای بالاتر منتقل کنن یا جایی که تعرفه کمتری اعمال میشه. توافقنامههای تجاری موجود هم میتونن تا حدودی تعرفهها رو کاهش بدن.
اما تأثیرات غیرمستقیم این تعرفهها احتمالاً خیلی گستردهتر و مهمتر خواهند بود. تقاضای جهانی ممکنه کاهش پیدا کنه، قیمت کالاها تحت فشار قرار بگیرن و نااطمینانی اقتصادی افزایش پیدا کنه، که همه اینها سرمایهگذاری رو هم با تردید مواجه میکنه. این موضوع اگر با واکنش متقابل کشورها همراه باشه، میتونه تشدید بشه—مثل خبری که جمعه رسید و حکایت از واکنش شدید چین با اعمال تعرفه ۳۴٪ داشت.
بانک مرکزی نیوزیلند در گزارش سیاست پولی فوریه خودش اشاره کرده بود که اگر آمریکا تعرفههای قابلتوجهی اعمال کنه و واکنش متقابل هم در کار باشه، رشد اقتصادی شرکای تجاری میتونه تا ۱٪ کاهش پیدا کنه. البته هنوز نمیشه دقیقاً این تأثیر رو اندازهگیری کرد.
به احتمال زیاد، این وضعیت به کاهش بازدهی صادرات نیوزیلند منجر میشه—even اگر قیمت محصولات کشاورزی کمتر از کالاهای صنعتی دچار افت بشن. در بحران مالی جهانی (GFC)، قیمت کالاهای صادراتی نیوزیلند همگام با افت رشد جهانی کاهش پیدا کرد. با این حال، در بعضی دورههای دیگر، این افت کمتر بوده. در مجموع، به نظر میرسه نسبت کاهش شرایط تجاری نیوزیلند با کاهش تولید صنعتی جهانی حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد باشه—یعنی عقبگردی قابلتوجه ولی نه فاجعهبار نسبت به دستاوردهای سال گذشته.
نکته مهم اینه که بسیاری از شرکای تجاری نیوزیلند با تعرفههایی بسیار سنگینتر از ما روبهرو شدن. بهعنوان مثال، چین حالا با تعرفهای ۵۴٪ مواجهه، و کشورهای جنوبشرقی آسیا هم تعرفههای قابلتوجهی دارن. این میتونه تأثیرات جدی منفی بر اقتصاد این کشورها داشته باشه.
برخی کشورها ممکنه با سیاستهای مالی یا پولی انبساطی به این شرایط واکنش نشون بدن. همزمان، فشار برای کاهش ارزش ارز در برابر دلار آمریکا هم بیشتر خواهد شد. اما از اونجا که نیوزیلند نسبت به برخی کشورها با تعرفههای پایینتری مواجهه، دلار نیوزیلند ممکنه در برابر بعضی ارزهای آسیایی عملکرد بهتری داشته باشه—مثل افزایش نرخ تبادل NZD/AUD که اخیراً دیده شد. این تغییر ممکنه هم به دلیل واکنش اولیه بازار باشه و هم نشونهای از این که قیمت کالاهای صنعتی ممکنه نسبت به کالاهای نرم (مثل کشاورزی) عملکرد ضعیفتری داشته باشن.
حالا تمرکز روی واکنش کشورهایی خواهد بود که از تعرفهها آسیب دیدن. کشورهایی که تصمیم به تلافی بگیرن، ممکنه وارد یک جنگ تعرفهای دوجانبه با آمریکا بشن که در نهایت منجر به تعرفههای بیشتری بشه. اما اونهایی که راه مصالحه رو در پیش بگیرن، ممکنه در آینده شاهد کاهش تدریجی تعرفهها باشن (بهخصوص کشورهایی که الان تعرفههای سنگینی دارن). تا حالا اروپاییها واکنش تلافیجویانهای نداشتن، و همینطور آسیا (بهجز چین). اگه این کشورها تصمیم بگیرن بجای مذاکره وارد درگیری بشن (برخلاف ویتنام و کامبوج که مذاکره رو انتخاب کردن)، احتمال افت بیشتر در بازارها و انتظارات کلان اقتصادی وجود داره.
بانکهای مرکزی هم قطعاً به این مسئله حساس هستن که این موجهای تورمی ناشی از تعرفهها، میتونه باعث بالا رفتن انتظارات تورمی در بلندمدت بشه. بازارها تا الان طوری واکنش نشون دادن که انگار تمرکز بانکهای مرکزی روی اشتغال و تثبیت تولیده. اما پاول (رئیس فدرال رزرو) روز جمعه تأکید کرد که تمرکز اصلیشون همچنان روی مهار تورمه، و این یعنی ممکنه بانکهای مرکزی با سرعت کمتری از چیزی که بازار انتظار داره عمل کنن.
در هفتههای آینده، باید چشم به دادههای کلیدی اقتصادی و مالی داشت. قیمت کالاهای اساسی و نرخ ارز خیلی مهم میشن، چون روی تورم و رشد جهانی اثر میذارن. روز جمعه بازار سهام شدیداً افت کرد، نرخ سود اوراق دولتی پایین اومد و فاصله نرخهای اعتباری زیاد شد. این نشون میده شرایط مالی ممکنه تنگتر بشه و روی اقتصاد اثر بذاره.
بانک مرکزی نیوزیلند (RBNZ) احتمالاً این وضعیت رو دلیلی برای ادامه روند کاهش نرخ بهره (OCR) میبینه، ولی انتظار نمیره فعلاً بیشتر از ۲۵ واحد پایه کاهش بده. وضعیت اقتصاد جهانی همچنان یه ریسک جدی برای تصمیمگیریهای بعدی اونهاست. البته این ریسکها باید به شکل مشخصی در اقتصاد داخلی و تورم اثر بذارن تا واقعاً روند نرخ بهره رو تغییر بدن. این شوک در زمانی وارد شده که وضعیت صادرات خوبه و محرکهای سیاستی زیادی هم در راه هستن. با این حال، چون RBNZ معتقده که اقتصاد هنوز با شکاف منفی تولید روبروئه، اگه چشمانداز جهانی خیلی تیرهتر بشه، احتمال داره واکنش نشون بدن.
بزرگترین رویداد این هفته در داخل کشور، بازبینی نرخ بهره توسط RBNZ هست. احتمالاً طبق سیگنالهای قبلی، این بانک نرخ OCR رو ۲۵ واحد پایین میاره و به ۳.۵٪ میرسونه. یه مرور سریع از دادههای داخلی از زمان اعلامیهی ماه فوریه:
رشد اقتصادی (GDP): رشد اقتصادی در سهماهه چهارم ۲۰۲۴، ۰.۷٪ بوده، بالاتر از پیشبینی ۰.۳٪ بانک مرکزی. مصرف خصوصی کمتر از حد انتظار بود ولی سرمایهگذاری و صادرات قویتر عمل کردن.
تورم: پیشبینی میشه CPI در سهماهه اول ۲۰۲۵ حدود ۰.۸٪ رشد داشته باشه که مطابق پیشبینی بانک مرکزیه. با این حال، انتظارات قیمتگذاری در نظرسنجی ANZ نشون میده که فشارهای تورمی همچنان بالاست.
اشتغال: انتظار میره اشتغال خانوار تغییر خاصی نداشته باشه و نرخ بیکاری به ۵.۳٪ برسه، کمی بالاتر از پیشبینی ۵.۲٪.
اعتماد مصرفکننده: کمی کاهش پیدا کرده ولی همچنان بالاتر از پایینترین سطح دورهایه. نگرانیها درباره امنیت شغلی و فضای نامشخص جهانی میتونه علت این افت باشه.
شاخصهای فعالیت: شاخص تولید در فوریه رشد خوبی داشت (PMI: 53.9)، ولی بخش خدمات دوباره افت کرد (PMI: 49.1). در کل روند صعودی فعاله، ولی با نوسان زیاد.
بازار مسکن: فروش خونه و تأییدیههای وام بالا رفته، قیمت خونهها کمی افزایش داشته، ولی هنوز عرضه زیاد و تقاضا در حال تطبیقه.
در مجموع، RBNZ احتمالاً به این نتیجه میرسه که اقتصاد در اواخر ۲۰۲۴ بهتر از انتظار بوده و روند رشد همچنان ادامه داره. ولی بیانیه این هفته احتمالاً بیشتر روی ریسکهای بیرونی و فضای منفی جهانی تمرکز داره، بنابراین انتظار برای کاهش بیشتر نرخ بهره در ماه می هنوز وجود داره.
نکته اینجاست که با توجه به دادههای خوب داخلی و چشمانداز تورمی قوی، شاید دیگه کاهش نرخ در هر جلسه، منطقی نباشه. مخصوصاً که بخشی از تسهیلات پولی قبلاً اعمال شدن. پیشبینی دقیق نرخ بهرهی «خنثی» هم در حال حاضر ممکن نیست، فقط میدونیم داریم وارد محدودهی «خنثی» میشیم. نرخهای فعلی وام مسکن هم به خاطر رقابت بالا، هنوز محرک اقتصادی محسوب میشن.
الان واقعاً چند روز ممکنه همهچیز رو عوض کنه! ریسکهای جهانی واقعیتر شدن، ولی از اونجایی که وضعیت صادرات هنوز خوبه، شاید لزومی نداشته باشه خیلی زود وارد فاز واکنش شدید بشیم. هنوز نمیدونیم وقایع هفته گذشته قراره چقدر روی اقتصاد نیوزیلند اثر بذارن. بنابراین RBNZ باید محتاطانه جلو بره و نتایج اقدامات قبلی رو ارزیابی کنه، مخصوصاً اگه این تحولات جهانی واقعاً به اقتصاد داخلی ضربه بزنن. ولی میشه با قطعیت گفت که الان ریسک و عدم قطعیت خیلی زیاده.
هفته گذشته، بزرگترین افزایش در نرخ میانگین تعرفههای آمریکا از دهه ۱۹۳۰ تاکنون اتفاق افتاد. به همین دلیل این موضوع قطعاً مهمترین نمودار هفتهست. این تغییر بزرگ، میتونه مسیر تجارت جهانی و حتی ژئوپلتیک رو تغییر بده. اگر این تعرفهها ادامهدار باشن، جریان تجارت بینالمللی به سمت کشورهایی متمایل میشه که تعرفههای کمتری دارن.
از منظر اقتصادی، این اتفاق باعث میشه منحنی عرضه به چپ شیفت پیدا کنه؛ یعنی برای یک سطح تقاضای مشخص، قیمتها بالاتر میرن. چون زنجیرههای تأمین جهانی باید خودشونو با شرایط جدید وفق بدن، به احتمال زیاد این منحنی هم شیب بیشتری پیدا میکنه. دلیلش هم اینه که سیستم جدید به اندازهی سیستم قبلی کارآمد نیست و بهنوعی بیشتر محافظهکارانهست. این هم خودش بر هزینهها و عملکرد زنجیره تأثیر میذاره.
پیشبینی ما اینه که نرخ بهره نقدی تا میانه سال ۲۰۲۵ به ۳.۲۵٪ برسه، ولی با توجه به وضعیت جهانی، این پیشبینی پر از ریسکه. بازارها انتظار دارن که این کف به حدود ۲.۷۵٪ برسه.
نرخ وامهای بلندمدت بهطور قابل توجهی پایین اومده و در حال حاضر برای قفل کردن (فیکس کردن) روی دورههای دو تا سه ساله خیلی جذابه. نرخ وامهای کوتاهمدت احتمالاً در کوتاهمدت بیشتر کاهش پیدا میکنه، ولی همچنان بالاتر از نرخهای بلندمدت باقی میمونه. انتخاب وام با نرخ شناور برای کمتر از یک سال، یعنی شرطبندی روی اینکه نرخ OCR پایینتر از ۳٪ بشه.
هفته گذشته بالاخره «روز آزادی» مورد انتظار از راه رسید، و رئیسجمهور ترامپ اجرای فوری تعرفههای متقابل جدید رو اعلام کرد.
اما واقعیت اینه که این تعرفهها شباهت چندانی با اقدامات محافظتی کشورهای دیگه نداشتن و بیشتر بر اساس یه فرمول ساده و عجیب بر مبنای تراز تجاری دوجانبه با آمریکا محاسبه شدن؛ حداقل تعرفه هم برای همه کشورها ۱۰٪ تعیین شده.
همونطور که توی این گزارش هم اشاره کردیم، این تغییر میتونه جریان تجارت جهانی رو به شکلی عمیق و پیچیده تغییر بده—و با واکنشهای سایر کشورها ممکنه حتی گستردهتر هم بشه.
از نظر دادههای اقتصادی، هفته گذشته آمارها ترکیبی بودن اما احتمالاً بهزودی در سایه تعرفهها کماهمیت تلقی میشن. شاخص ISM تولید از ۵۰.۳ به ۴۹.۰ کاهش یافت، که نشوندهنده رکودیه. سفارشهای جدید و اشتغال افت کردن ولی قیمتها به بالاترین حد خودش در دو سال اخیر رسید. شاخص خدمات هم تضعیف شد، بهویژه در بخش اشتغال. با این حال، اشتغال در بخش غیرکشاورزی با رشد ۲۲۸ هزار نفری فراتر از پیشبینیها بود و نرخ بیکاری فقط اندکی به ۴.۲٪ رسید.
بانک مرکزی استرالیا (RBA) نرخ بهره نقدی رو روی ۴.۱۰٪ نگه داشت—انتظاری که با توجه به نبود دادههای مهم جدید، خیلی هم عجیب نبود. رئیس بانک، «بولاک»، گفت اصلاً کاهش نرخ در جلسه مطرح نشده و نظر جمعی این بوده که نرخ فعلی مناسب شرایطه.
البته در بیانیه تأکید شد که اگر اتفاقی بیفته که تأثیر معناداری بر اقتصاد و تورم استرالیا بذاره، سیاست پولی آمادگی واکنش رو داره. و خب، اعلام تعرفههای آمریکا طبیعتاً فضای عدماطمینان جهانی رو بیشتر کرده.
اگر تورم فصل اول مثل پیشبینیها رفتار کنه، احتمال زیاد RBA در ماه می، ۲۵ واحد دیگه نرخ رو کاهش میده.
اروپا حالا یکی از جبهههای اصلی جنگ تجاری محسوب میشه. اتحادیه اروپا با نرخ تعرفه ۲۰٪ روبهرو شده که جزو نرخهای بالاست و بهنظر میرسه دولتهای اروپایی بیشتر تمایل به تلافی دارن تا مذاکره.
دادههای اقتصادی اخیر مطابق با انتظارات بودن: CPI منطقه یورو در ماه مارس به ۲.۲٪ رسید (ماه قبل ۲.۳٪) و تورم هسته به ۲.۴٪ کاهش یافت. نرخ بیکاری هم به ۶.۱٪ در فوریه رسید که پایینترین نرخ ثبتشدهست.
نرخ بهره دو ساله مبادلهای نیوزیلند هفته گذشته از محدوده سهماهه خودش پایینتر اومد و به ۳.۱۹٪ رسید—ممکنه در هفتههای آینده تا ۳.۰۰٪ هم تست بشه.
عامل اصلی این کاهش، تغییر ناگهانی در احساس بازار بهدلیل سیاست تعرفهای آمریکا بوده.
در حال حاضر، بازارها بیشتر بر این باور هستن که بانکهای مرکزی بهجای تمرکز صرف بر تورم، روی تثبیت اشتغال و رشد تمرکز میکنن. همین چشمانداز جهانی باعث شده ارزیابی مثبت از اقتصاد نیوزیلند تا حدی تحتالشعاع قرار بگیره.
قیمتگذاری در بازار OIS از نرخ نهایی ۳.۱۰٪ به حدود ۲.۸۰٪ کاهش یافته.
با اینکه پیشبینی بانک مرکزی نیوزیلند در فوریه نرخ نهایی ۳.۰۰٪ بود، وستپک همچنان روی ۳.۲۵٪ باقی مونده.
در نشست روز چهارشنبه بانک مرکزی، احتمالاً نرخ بهره ۲۵ واحد پایه کاهش پیدا میکنه، چون قبلاً هم بهصراحت اعلام شده بود.
بازارها منتظرن ببینن در بیانیه و صورتجلسه نشست، سرنخی از کاهشهای بعدی، بهویژه در ماه مه، دیده میشه یا نه—بهویژه با توجه به شرایط جهانی.
در سه ماه گذشته، نرخ NZD/USD نوسانات شدیدی داشته و احتمالاً این نوسانات در هفته آینده هم ادامه پیدا میکنه.
در حال حاضر، دامنه حرکت بین ۰.۵۵۱۵ تا ۰.۵۸۵۳ بوده بدون جهتگیری مشخص. جمعه گذشته، دلار نیوزیلند از ۰.۵۸ به ۰.۵۵۵۲ افت کرد—بزرگترین افت روزانه از سال ۲۰۰۹.
عامل اصلی این نوسان، سیاستهای تعرفهای آمریکاست.
اعلام تعرفهها باعث شد دلار آمریکا افت کنه، چون بازار انتظار داره اقتصاد آمریکا بیشتر آسیب ببینه. ولی بعدش که چین هم واکنش نشون داد و تعرفههایی روی واردات آمریکا اعمال کرد، ترس از آغاز جنگ تجاری بالا گرفت و باعث شد ارزهای حساس مثل AUD و NZD بیشتر تحت فشار قرار بگیرن.
بازارها حالا منتظر واکنشهای بیشتر از سایر کشورها هستن—چه بهصورت تلافی و چه مصالحه.
رویدادهای مهم هفته آینده شامل نشست پولی RBNZ، دادههای CPI آمریکا، و سخنرانیهای متعدد از فدرال رزروه.
در سه ماه گذشته، نرخ NZD/USD نوسانات شدیدی داشته و احتمالاً این نوسانات در هفته آینده هم ادامه پیدا میکنه.
در حال حاضر، دامنه حرکت بین ۰.۵۵۱۵ تا ۰.۵۸۵۳ بوده بدون جهتگیری مشخص. جمعه گذشته، دلار نیوزیلند از ۰.۵۸ به ۰.۵۵۵۲ افت کرد—بزرگترین افت روزانه از سال ۲۰۰۹.
عامل اصلی این نوسان، سیاستهای تعرفهای آمریکاست.
اعلام تعرفهها باعث شد دلار آمریکا افت کنه، چون بازار انتظار داره اقتصاد آمریکا بیشتر آسیب ببینه. ولی بعدش که چین هم واکنش نشون داد و تعرفههایی روی واردات آمریکا اعمال کرد، ترس از آغاز جنگ تجاری بالا گرفت و باعث شد ارزهای حساس مثل AUD و NZD بیشتر تحت فشار قرار بگیرن.
بازارها حالا منتظر واکنشهای بیشتر از سایر کشورها هستن—چه بهصورت تلافی و چه مصالحه.
رویدادهای مهم هفته آینده شامل نشست پولی RBNZ، دادههای CPI آمریکا، و سخنرانیهای متعدد از فدرال رزروه.
نظرسنجی قبلی نشون میداد شرکتها نسبت به آینده خوشبین هستن، اگرچه شاخصهای گذشتهنگر همچنان ضعیف باقی مونده بودن. این شاخصها معمولاً برای پیشبینی رشد فصلی GDP مفیدن، اما اخیراً بهنظر میرسه ارتباط کمتری داشتهن. شاخصهای تورم توی این نظرسنجی خیلی مهمن، چون پارسال RBNZ رو به کاهش زودتر نرخ بهره سوق دادن.
آخرین نرخ بهره OCR: ۳.۷۵٪ | پیشبینی وستپک: ۳.۵۰٪
انتظار داریم بانک مرکزی نیوزیلند نرخ OCR رو ۲۵ واحد کاهش بده و به ۳.۵۰٪ برسونه، مطابق با آنچه قبلاً اعلام کرده بودن. از اون زمان تا حالا، تورم مطابق پیشبینیها حرکت کرده و رشد GDP کمی بهتر از انتظار بوده.
اما همزمان نااطمینانیهای جهانی بالا رفته—بهخاطر اجرای برنامههای تعرفهای آمریکا.
RBNZ احتمالاً همچنان با نگاه کاهش نرخ (easing bias) جلو میره، چون OCR رو بالاتر از نرخ خنثی میدونه. با این حال، ممکنه در آینده تمرکز بیشتری روی دادهها داشته باشه و بهجای جهتگیری مشخص، گزینهی “عدم تغییر نرخ” هم دوباره وارد معادله بشه.
باتوجه به تغییرات سایت, برخی از صفحات هنوز تکمیل نشده اند. به محض تکمیل مطالب هر صفحه از طریق چنل تلگرام اطلاع رسانی خواهیم کرد.
ممنون از همراهی و صبر شکیبایی شما دوست عزیز